top of page

Ολική αρθροπλαστική καρπού: Μια πρωτοποριακή επέμβαση με υψηλό ποσοστό επιτυχίας.


Ολική αρθροπλαστική καρπού
Ολική αρθροπλαστική καρπού

Η ολική αρθροπλαστική καρπού αποτελεί τη μοναδική λύση για άτομα που ταλαιπωρούνται από σοβαρού βαθμού αρθρίτιδες. Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος η αρθρόδεση καρπού που ήταν μέχρι πρότινος η ενδειγμένη χειρουργική αντιμετώπιση περιόριζε αρκετά την κινησιολογία του καρπού και ταυτόχρονα και τις καθημερινές δραστηριότητες.


Συμπτώματα
  • Ήπιας βαρύτητας  (Mild):

Ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία στο να περιγράψει με σαφήνεια πώς ακριβώς αισθάνεται τον πόνο στον καρπό. Συνήθως αναφέρει πόνο βαθιά μέσα στον καρπό. Τα συμπτώματα αναπαράγονται κατά την εκτέλεση διαφόρων κινήσεων, όπως γυρίζοντας το χερούλι μιας πόρτας, πιάνοντας μια ρακέτα του τένις, ανοίγοντας/στρίβοντας το καπάκι ενός βάζου κ.α. Τα άτομα με ήπια συμπτωματολογία αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται τον καρπό τους δύσκαμπτο το πρωί και μετά το πέρας των καθημερινών δραστηριοτήτων επώδυνο. Ο πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει για μέρες ή εβδομάδες.

  • Μέτριας βαρύτητας (Moderate): 

Η κίνηση μπορεί να είναι ελαφρώς περιορισμένη και οι καθημερινές εργασίες διενεργούνται με δυσκολία. Η εμφάνιση του πόνου μπορεί να γίνεται ακόμα και όταν ξεκουράζεστε και δεν χρησιμοποιείτε το χέρι σας. Συνήθως μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα από μια έξαρση σε άλλη, αλλά η κάθε επόμενη είναι πιο επώδυνη από την προηγούμενη.

  • Μεγάλης βαρύτητας (Severe):

Κάθε κίνηση του καρπού σας αναπαράγει πόνο. Το εύρος κίνησης είναι έντονα περιορισμένο και επώδυνο. Στην περιοχή του καρπού παρουσιάζεται μία φυσική παραμόρφωση. Η διαχείριση των συμπτωμάτων γίνεται με τακτική χρήση φαρμάκων. Επιπλέον, ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη καθιστώντας την καθημερινότητά σας  ακόμα πιο δύσκολη.


Πότε ένας ασθενής κρίνεται ότι είναι αναγκαίο να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική καρπού;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι κατά κύριο λόγο η συχνότερη αιτία για την οποία ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική καρπού. Άλλες αιτίες που συναντάμε σπανιότερα είναι το τραύμα (οστικό έλλειμμα ή μετατραυματική αρθρίτιδα) και η εκφύλιση χόνδρου - οστεοαρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια και αυτοάνοση ασθένεια κάτι που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους δικούς του ιστούς. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το αμυντικό σύστημα (που προστατεύει κανονικά το σώμα από μόλυνση) καταστρέφεται με συνέπεια παραμόρφωση και δυσλειτουργία της άρθρωσης. Επηρεάζει συχνά την άρθρωση της πηχεοκαρπικής και η παραμόρφωση της δύναται να προκαλέσει έντονο πόνο ακόμα και δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα του ασθενούς.


Ολική αρθροπλαστική καρπού

Ο ασθενής πριν υποβληθεί στο χειρουργείο με τη καθοδήγηση του ιατρού του έχει εξετάσει το ενδεχόμενο της συντηρητικής αντιμετώπισης της πάθησης.

Ο ορθοπαιδικός συστήνει χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, ενέσεις κορτιζόνης και συγκεκριμένο ασκησιολόγιο βελτιώνουν σημαντικά την πάθηση τις περισσότερες όμως φορές η βελτίωση και η ανακούφιση από τον πόνο είναι προσωρινή.

Η σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση του δύσκολου προβλήματος της αρθρίτιδας του καρπού είναι η αντικατάσταση του καρπού με τεχνητή άρθρωση.

Η ολική αρθροπλαστική καρπού όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος, απαιτεί υψηλή εξειδίκευση γιαυί αφορά μία πολύ "λεπτή επέμβαση".

Η ολική αρθροπλαστική του καρπού περιλαμβάνει την πλήρη αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση. Ο κύριος στόχος μιας τεχνητής άρθρωσης είναι να αποτρέψει τα οστά σε μια αρθριτική άρθρωση από το ‘’τρίψιμο’’ μεταξύ τους το οποίο προκαλεί πόνο, την αντιμετώπιση της παραμόρφωσης της άρθρωσης και της αστάθειας λόγω της οστεοαρθρίτιδας και την ανάκτηση του εύρους κίνησής της.


Αξίζει να αναφερθεί πως με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί ο κος Χρυσάνθου, ο ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να μείνει περισσότερο από 24 ώρες στην κλινική και η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες.


Αποθεραπεία και απαλλαγή από τον πόνο

Ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρού και τις οδηγίες αποθεραπείας. Με τις φυσιοθεραπείες και τον επανέλεγχο που θα ακολουθήσει ο ασθενής θα αποκτήσει πλήρες εύρος κινήσεων και οριστικά απαλλαγή από τον πόνο.




Ιατρείο 1 Ι. Κούσκουρα 10 & Τσιμισκή

Ιατρείο 2 Μ. Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 285050



Comments


bottom of page