top of page

Θεραπεία υπερπλασίας του προστάτη και στυτική δυσλειτουργία.


Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι πολύ συχνή πάθηση, η οποία πλήττει τέσσερις στους δέκα άνδρες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, ποσοστό που αυξάνεται με την πάροδο της ηλικία.


Πως συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία;


Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει ο άνδρας με καλοήθη υπερπλασία προστάτη πρόβλημα με τη στύση του είναι εφτά φορές περισσότερες, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται στην ούρηση αποκαλύπτει και τον βαθμό σοβαρότητας της στυτικής δυσλειτουργίας.

Το 90% των ασθενών που πάσχουν από την πάθηση αυτή και έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, βιώνουν και προβλήματα με τη στύση τους. Όταν τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αντιμετωπιστούν, τότε συχνά βελτιώνεται και η στυτική λειτουργία.



Θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Διουρηθρική προστατεκτομή

Είναι η πιο συχνή χειρουργική θεραπεία για προστάτες μέχρι 80 γραμμάρια και ενδείκνυται, όταν παρά τη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τέτοια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του. Η επέμβαση που διενεργείται μέσω της ουρήθρας (διουρηθρικά) είναι λιγότερο τραυματική και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία.Τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του προστάτη. Με εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του προστάτη αδένα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για να κόψει τον προστάτη. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για μία ημέρα μετά την επέμβαση και εξέρχεται την επόμενη με τις αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρού του.


Διουρηθρική Προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis


Η μέθοδος αυτή απλοποίησε τη χειρουργική θεραπεία του προστάτη. Η 'πλάσμα' εξάχνωση ή διπολική διουρηθρική εκτομή του προστάτη ή η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό (TURis) όπως ονομάζεται, αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας.

Κατά την αφαίρεση του προστάτη με την τεχνολογία πλάσμα αφαιρείται ο προστάτης σε μορφή μικρών ξυσμάτων με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αγκύλης που λειτουργεί με διπολικό ρεύμα και καθ' όλη την επέμβαση υπάρχει συνεχή ροή φυσιολογικού ορού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου; Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της διουρηθρικής προστατεκτόμης TURis είναι:


  • μειωμένος χειρουργικός χρόνος

  • αναίμακτη μέθοδος

  • ανώδυνο χειρουργείο

  • δυνατότητα επέμβασης σε ασθενείς με βηματοδότη λόγω του διπολικού ρεύματος

  • δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με πολύ μεγάλα αδενώματα

  • ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα

  • γρηγορότερη ανάρρωση και ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο

  • μειωμένο κόστος για τον ασθενή

  • ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Η κάθε περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς είναι ξεχωριστή και αν και η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί τη συνήθη αντιμετώπιση από εξειδικευμένους ουρολόγους, ο ιατρός σε συνεννόηση με τον ασθενή θα προτείνει την καταλληλότερη μέθοδο για την αντιμετώπιση της πάθησης.


Ιατρείο: Ανθέων 15 & Φιλίππου

Τηλ: 2392400020





Comments


bottom of page