top of page

Εμβόλιο - Κορωνοϊός: Τρεις νέες παρενέργειες ανακοίνωσαν οι ειδικοί.


Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες που έχουν δείξει ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες, όπως λειτούργησε και σε κλινικές δοκιμές. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποτρέπει αποτελεσματικά την σοβαρή πάθηση από COVID-19, τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους. Φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει την βρετανική μετάλλαξη αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι και η δεσπόζουσα αυτή την περίοδο στο Ισραήλ.

Ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα, προσφέροντας δεδομένα αποτελεσματικότητας για άτομα που έλαβαν μόνο μία δόση είτε του εμβολίου της Pfizer, είτε της AstraZeneca. Ξεχωριστά, μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιζώντες της COVID-19 εμφανίζουν την ίδια ανοσοαπόκριση μετά από μία δόση με εκείνη που έχουν μετά από δύο δόσεις όσοι δεν πέρασαν ποτέ COVID-19.


Κορωνοϊός: Οι γνωστές παρενέργειες από τα εμβόλια για τον COVID-19

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες εμβολιασμών σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ισραήλ και άλλες χώρες, είναι επίσης σαφές ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης και βραχυπρόθεσμα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το iatropedia.gr, οι ερευνητές έχουν μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων τους τελευταίους μήνες. Τώρα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανανέωσαν τις οδηγίες τους για τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19, προσθέτοντας τρεις ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε.


Πριν από λίγες ημέρες, οι ειδικοί γνωστοποίησαν ότι μια συγκεκριμένη ήπια παρενέργεια του εμβολίου COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ημέρες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, και όχι αμέσως: το δερματικό εξάνθημα. Αυτό γενικά δεν προκαλεί καμία ανησυχία και τείνει να εξαφανίζεται μόνο του μέσα σε λίγες μέρες.

Κορωνοϊός: Οι νέες παρενέργειες στα εμβόλια COVID-19 στη λίστα του CDC

Το CDC πραγματοποίησε μερικές αλλαγές στις οδηγίες για τα εμβόλια COVID-19, προσθέτοντας τρεις νέες ανεπιθύμητες ενέργειες στη λίστα.

Αρχικά, το CDC ανέφερε έξι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Δύο είναι τοπικές (πόνος και οίδημα) και τέσσερις είναι συστημικές (πυρετός, ρίγη, κόπωση και πονοκέφαλος).

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν εννέα πιθανές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19. Εκτός από τον πόνο και το πρήξιμο στο χέρι όπου γίνεται η ένεση, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ερυθρότητα. Όσον αφορά τις συστημικές αντιδράσεις, το CDC πρόσθεσε τον μυϊκό πόνο και τη ναυτία στην λίστα (Ο μυϊκός πόνος δεν πρέπει να συγχέεται με τον πόνο στο σημείο της ένεσης).

Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στην “απειλή” (δηλαδή στο εμβόλιο) και αναπτύσσει ανοσία. Τα αντισώματα κορωνοϊού αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά και τη δεύτερη δόση.

Κορωνοϊός: Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των παρενεργειών

Οι οδηγίες του CDC παρέχουν επίσης χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των παρενεργειών: “Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη ή αντιισταμινικά, για τυχόν πόνο και δυσφορία που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά τον εμβολιασμό. Μπορείτε να πάρετε αυτά τα φάρμακα για να ανακουφίσετε τις παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό εάν δεν έχετε άλλους ιατρικούς λόγους που σας εμποδίζουν να παίρνετε αυτά τα φάρμακα κανονικά”.

Το CDC υπενθυμίζει επίσης στους ανθρώπους ότι δεν συνιστάται η λήψη αυτών των φαρμάκων πριν από τον εμβολιασμό σε μια προσπάθεια πρόληψης των παρενεργειών.

Μετά τον εμβολιασμό, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δροσερά, βρεγμένα πανιά πάνω από την περιοχή του εμβολίου για να μειώσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία και να κινήσουν/ασκήσουν το χέρι. Το να πίνετε άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφρά μπορεί να βοηθήσει με τις γενικές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν.

Το CDC συμβουλεύει τους ανθρώπους να ενημερώσουν τους γιατρούς τους εάν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν εξαφανιστούν μετά από μερικές ημέρες. Εάν η ερυθρότητα, ή η ευαισθησία στο χέρι χειροτερεύει μετά από 24 ώρες, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό.Πηγές: newsit.gr iatropedia.gr, https://www.cdc.gov, https://bgr.com

Comments


bottom of page