top of page

Δύσπνοια και πότε συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.


Ως δύσπνοια ορίζεται η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος στην αναπνοή αποτελεί σοβαρό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε καρδιακά ή πνευμονολογικά αίτια.


Όπως μας ενημερώνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος τα καρδιολογικά αίτια της δύσπνοιας μπορεί να είναι η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, η περικαρδίτιδα, κτλ. Η κλινική εκτίμηση και η αξιολόγηση των ευρημάτων θα οδηγήσουν τον καρδιολόγο στην σωστή αντιμετώπιση της πάθησης.


Καρδιαγγειακά νοσήματα που συνδέονται με τη δύσπνοια
  • Καρδιακή Ανεπάρκεια


Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας εμφανίζονται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Στα αρχικά της στάδια ο ασθενής:

  • Κουράζεται εύκολα.

  • Δυσκολεύεται στην αναπνοή όταν ασκείται.

  • Νιώθει ότι η καρδιά χτυπάει πιο δυνατά ή πιο γρήγορα (αίσθημα παλμών).

  • Υπάρχει έντονο η αίσθηση καταβολής δυνάμεων.

Με την επιδείνωση της νόσου, υγρό αρχίζει να συσσωρεύεται στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματός με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

  • Οίδημα στους μηρούς, τους αστραγάλους και τα άκρα των ποδιών.

  • Αύξηση του σωματικού βάρους

  • Βήχα ή συριγμό, κυρίως κατά την ύπτια θέση.

  • Αυξημένη ανάγκη για ούρηση τις βραδινές ώρες.

Πως αντιμετωπίζεται;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνουν και να αντιμετωπίσουν τη καρδιακή ανεπάρκεια.

Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματά σας είναι πιο ήπια για αυτό και τονίζουμε επανειλημμένως τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας. Η θεραπεία μπορεί συχνά να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν θα απαλλαγείτε από αυτά.


Καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση αορτικής βαλβίδας - Μέθοδος TAVI

Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (όχι στο χειρουργείο) και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από το πόδι (διαμηριαία προσπέλαση). Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υποκλείδια αρτηρία, η ανιούσα αορτή (διαορτική προσπέλαση) και σπανιότερα η απευθείας η κορυφή της καρδιάς (διακορυφαία προσπέλαση). Κατά τη διαμηριαία προσπέλαση, μέσω ενός ειδικού καθετήρα, η νέα βαλβίδα, προωθείται στη θέση της στενωμένης βαλβίδας και τοποθετείται εντός αυτής, διορθώνοντας το πρόβλημα. Οι βαλβίδες, που χρησιμοποιούνται, είναι βιολογικές (κι όχι μεταλλικές) και έχουν διαφορετικά σχήματα, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη βαλβίδα για τον κατάλληλο ασθενή. Έτσι αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης και το μακροχρόνια καλό αποτέλεσμα.

Πλέον χιλιάδες ασθενείς ετησίως, σε όλο τον κόσμο, υποβάλλονται σε διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας (>97%), αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών


  • Στεφανιαία Νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης αιμάτωσης του μυοκαρδίου από τις στεφανιαίες αρτηρίες.Προκαλείται με τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης με την εναπόθεση των λιπιδίων της χοληστερίνης στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία οδηγεί στον περιορισμό του αυλού τους και επομένως στην στένωση ή και στην απόφραξη αυτών. .Όταν η στένωση είναι μικρή ή μέτρια, οι εκδηλώσεις εμφανίζονται μόνο κάτω από συνθήκες αυξημένων αναγκών του μυοκαρδίου (π.χ. σωματική δραστηριότητα), γιατί σε φυσιολογικές συνθήκες περνά αρκετό αίμα από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Σε πιο προχωρημένα στάδια, η στένωση γίνεται μεγαλύτερη ή οδηγεί και σε πλήρη απόφραξη, οπότε τα στεφανιαία αγγεία είναι ανεπαρκή ακόμα και σε συνθήκες ηρεμίας. Όταν η απόφραξη των αρτηριών είναι πλήρης, σταματά η αιμάτωση μιας περιοχής του μυοκαρδίου με κίνδυνο νέκρωσής του (έμφραγμα μυοκαρδίου).Σπανιότερα, η στεφανιαία νόσος προκαλείται σε στεφανιαίες αρτηρίες που δεν είναι στενωμένες, αλλά για κάποιον λόγο εμφανίζουν σπασμό.


  • Αρρυθμίες

Οι αρρυθμίες μπορούν χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις ταχυαρρυθμίες (ταχυκαρδία) και τις βραδυαρρυθμίες (βραδυκαρδία). Στις ταχυκαρδίες συγκαταλέγονται η φλεβοκομβική ταχυκαρδία, οι έκτακτες συστολές, οι κολπικές ή υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και οι κοιλιακές ταχυκαρδίες. Στις βραδυκαρδίες ανήκουν η φλεβοκομβική βραδυκαρδία, οι κομβικοί ρυθμοί, οι διαταραχές της κολποκοιλιακής αγωγής, ο νόσος του φλεβοκόμβου, οι καρδιακές παύσεις. Όταν ο καρδιακός ρυθμός παύει να είναι ρυθμικός αλλά είναι ακανόνιστος ονομάζεται μαρμαρυγή.

Τα συνηθέστερα αίτια των αρρυθμιών είναι το άγχος, ο πυρετός, η αναιμία, οι παθήσεις του θυρεοειδή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και οινοπνεύματος και η λήψη φαρμάκων σε λάθος δοσολογία.



Ο Αθηνόδωρος Νικητόπουλος είναι επεμβατικός καρδιολόγος με μεγάλη εμπειρία πολλών στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών και εξειδίκευση στη διαδερμική τοποθέτηση αορτικών βαλβίδων (TAVI).


Ιατρείο: Maco Health Μάρκου Μπότσαρη 109 Τηλ. 2310 908090


Comments


bottom of page