top of page

Αιτίες και αντιμετώπιση του βήχα.


Η αποτελεσματική απαλλαγή από το βήχα απαιτεί αρχικά τη σωστή διάγνωση ώστε να βρούμε το αίτιο που τον προκαλεί.


Όπως μας ενημερώνει ο ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Ψηφίδης Δημοσθένης, μέσα από την κλινική εξέταση ο ιατρός είναι σε θέση να εξακριβώσει αν ο βήχας οφείλεται σε φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να εντοπίζεται είτε στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας), είτε στο κατώτερο αναπνευστικό (τραχεία, βρόγχοι και πνεύμονες).


  • Ρινοκολπίτιδα

Η ρινοκολπίτιδα διαταράσσει την ορθή λειτουργία του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρινίων κόλπων προκαλώντας βήχα στον ασθενή, ο ιατρός μέσω της ανώδυνης ενδοσκόπησης μπορεί να διαπιστώσει αν η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή αν χρήζει ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση.


  • Φαρυγγίτιδα

Ο γνωστός πονόλαιμος που αναφέρουν οι περισσότεροι ασθενείς είναι το βασικότερο σύμπτωμα της φλεγμονής του φάρυγγα. Η αντιβίωση συστήνεται ως θεραπευτικό μέσο μόνο εάν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο και συγκεκριμένα σε καλλιέργεια επιχρίσματος του φάρυγγα και έχει διασαφηνιστεί ότι η φαρυγγίτιδα οφείλεται σε συγκεκριμένο μικρόβιο.


  • Λαρυγγίτιδα

Στην λαρυγγίτιδα τα συμπτώματα να διαρκούν περίπου εβδομάδα, συστήνεται πλήρης αφωνία ή περιορισμένη ήπια χρήση της φωνής για περίπου επτά ημέρες. Όταν ο ιατρός διαπιστώσει ότι πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη συνταγογραφείται αντιβίωση και δίνονται οι ανάλογες οδηγίες.


  • Κοινό κρυολόγημα

Τις περισσότερες φορές ο βήχας οφείλεται σε αυτό που όλοι ονομάζουμε κοινό κρυολόγημα. Η επίσκεψη στον Ωρλ είναι σημαντική ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και με πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ιατρού να αναρρώσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα.



Η ακριβής διάγνωση είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της κάθε πάθησης. .Η θεραπεία συντηρητική ή χειρουργική μπορεί να κάνει μια πάθηση εύκολα αντιμετωπίσιμη.




Ιατρείο 1: Λεωφόρος Νίκης 25 Τηλ: 2310 260560

Ιατρείο 2: Κων. Καραμανλή 62 Τηλ: 2310 862812


Comments


bottom of page