
Ο Καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παπαζιώγας Βασίλειος μας ενημερώνει σχετικά με την διαφραγματοκήλη και την οριστική αντιμετώπιση της.
Τι είναι η διαφραγματοκήλη;
Η διαφραγματοκήλη είναι μια εσωτερική κήλη που αναπτύσσεται μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς του ασθενούς, χωρίς να είναι οπτικά αντιληπτή. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο κοιλότητες υπάρχει ένας μυς, το διάφραγμα, μέσω του οποίου διάφορα όργανα κατέρχονται από τον θώρακα προς την κοιλιά και αντίστροφα ανέρχονται από την κοιλιά προς τον θώρακα. Το οισοφάγειο τρήμα είναι το σημείο όπου ο οισοφάγος περνάει από τον θώρακα στην κοιλιά και συνδέεται με το στομάχι.
Η οπή αυτή είναι τόσο στενή ώστε να περιέχει μόνο τον οισοφάγο, αποτρέποντας την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο και, συνεπώς, μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως η οισοφαγίτιδα.
Στη διαφραγματοκήλη, το οισοφάγειο τρήμα διευρύνεται, με αποτέλεσμα το στομάχι να μετατοπίζεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μέσα στον θώρακα, αλλοιώνοντας έτσι τον βαλβιδικό μηχανισμό που υπάρχει μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στον ασθενή.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, προκαλώντας στον ασθενή το αίσθημα της αναγωγής της τροφής. Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται μέσω ενδοσκόπησης ανώτερου πεπτικού - γαστροσκόπησης.
Πώς αντιμετωπίζεται η διαφραγματοκήλη;
Η χειρουργική αντιμετώπιση, ιδίως λαπαροσκοπικά, είναι η προτεινόμενη μέθοδος για τη διαφραγματοκήλη. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιγραφεί σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιείται ανάταξη της κήλης, επιστρέφοντας το τμήμα του στομάχου που βρίσκεται στον θώρακα στη φυσική του θέση στην κοιλιά. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη στένωση του οισοφάγειου τρήματος με ραφές στο διάφραγμα, ώστε να χωράει μόνο τον οισοφάγο, και, αν χρειαστεί, ενίσχυση της περιοχής με πλέγμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τοποθέτηση πλέγματος είναι απαραίτητη. Το τρίτο στάδιο είναι η δημιουργία ενός νέου βαλβιδικού μηχανισμού μέσω μιας εξειδικευμένης επέμβασης που ονομάζεται θολοπλαστική.
Η θολοπλαστική περιλαμβάνει την κινητοποίηση του τμήματος του στομάχου που ονομάζεται θόλος, για την αποτροπή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Αποθεραπεία της διαφραγματοκήλης
Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική μετά από μία ή δύο ημέρες, με την ανάρρωση να είναι σχετικά άμεση. Για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, καταναλώνει μικρά υδαρή ή πολτώδη γεύματα. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής απαλλάσσεται πλήρως από φάρμακα, δεν απαιτούνται πλέον γαστροσκοπήσεις και απαλλάσσεται πλήρως από τον κίνδυνο του θανατηφόρου καρκίνου του οισοφάγου.
Comments