top of page

Οσφυαλγία: αίτια και προτεινόμενες θεραπείες.


Η οσφυαλγία αποτελεί το δεύτερο συχνότερο πόνο μετά την κεφαλαλγία (πονοκέφαλο). Ο νευροχειρουργός Δρ Ιγνάτιος Αχουλιάς, μας ενημερώνει εκτενώς για τις αιτίες της οσφυαλγίας και προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της πάθησης.


Ορισμός: τι είναι οσφυαλγία

Ο όρος οσφυαλγία σημαίνει άλγος στην οσφύ, πόνος δηλ. στη μέση ή λουμπάγκο όπως συνηθίζει να το ονομάζει ο περισσότερος κόσμος. Θα επηρεάσει το 80% των ανθρώπων σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Είναι η συχνότερη αιτία απουσίας από την εργασία και αποτελεί το 2ο σε συχνότητα πόνο μετά την κεφαλαλγία. Μπορεί να χωρισθεί αναλόγως της διάρκειας των συμπτωμάτων σε οξεία (από 1 έως 7 ημέρες) και χρόνια (άνω των 8 εβδομάδων). Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης οσφυαλγίας είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η σωματική εργασία που περιλαμβάνει άρση βάρους, έλλειψη σωματικής άσκησης.


Κατασκευή (ανατομική) της οσφύος

Η μέση μας αποτελεί την περιοχή στήριξης του κορμού μας. Αποτελείται από 5 σπονδύλους, οι οποίοι χωρίζονται από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους που ενεργούν σαν αμορτισέρ των πιέσεων – δυνάμεων που ασκούνται στη σπονδυλική στήλη. Οι σπόνδυλοι ενώνονται μεταξύ τους μέσω των σπονδυλικών αρθρώσεων. Ανάμεσα από τους σπονδύλους περνάνε τα νεύρα τα οποία διανέμονται στα πόδια. Στην ίδια  περιοχή υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι, τένοντες και μύες.


Αιτίες οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία αποτελεί ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες:

  • Διάσταση ή σπασμός στους μαλακούς ιστούς – μύες, τένοντες, σύνδεσμοι – εξαιτίας τραυματισμού, λανθασμένου τρόπου άρσης βάρους, απότομης κίνησης, κακής στάσης του σώματος.

  • Κάταγμα στους σπονδύλους, μετά από τραύμα ή εξαιτίας οστεοπόρωσης.

  • Οστεοαρθρίτιδα, η οποία οδηγεί με την πάροδο των ετών στη δημιουργία οστεοφύτων και σε στένωση του καναλιού μέσα από το οποίο περνάνε τα νεύρα – οσφυική στένωση, σπονδύλωση. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής αναφέρει μόνιμο μούδιασμα των ποδιών, το οποίο αυξάνεται στο περπάτημα.

  • Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου – δισκοπάθεια, δισκοκήλη. Οφείλεται στην εκφύλιση – φθορά – του μεσοσπονδυλίου δίσκου, με αποτέλεσμα την πίεση από κομμάτι του χαλασμένου δίσκου στο αντίστοιχο νεύρο. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος της μέσης συνεχίζει στα πόδια (ή σε ένα πόδι), έως και τα δάκτυλα, μπορεί να υπάρχει μούδιασμα, αδυναμία, ακόμα και παράλυση – ισχιαλγία.

  • Ολίσθηση των σπονδύλων της περιοχής εξαιτίας αστάθειας.

  • Άλλες αιτίες λιγότερα συχνές, όπως: σπονδυλοδισκίτιδα, σκολίωση, όγκοι της περιοχής, ρευματικά νοσήματα, ιερολαγονίτιδες, ψωριασική αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, παθήσεις του ουροποιητικού, γυναικολογικές παθήσεις, εγκυμοσύνη, οστεομυελίτιδα, νόσος του Paget, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, κ.ά.

Διάγνωση οσφυαλγίας

Φυσική εξέταση.Ιστορικό.Νευρολογική εξέταση.Άλλες εξετάσεις: απλές ακτινογραφίες, νευροφυσιολογικός έλεγχος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία.


Αντιμετώπιση οσφυαλγίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ξεκούραση και απλά συντηρητικά μέσα οδηγούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ξεκούραση στο κρεβάτι όχι παραπάνω για 2-3 ημέρες. Η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι επιδεινώνει τον πόνο στη μέση.


Παυσίπονα, Φυσικοθεραπείες και Χειρουργική αντιμετώπιση:

Ευτυχώς μόνο το 5%-10% των ασθενών, οδηγείται στο χειρουργείο. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση είναι:

  • Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

  • Η οσφυική στένωση.

  • Η σπονδυλολίσθηση.

  • Τα κατάγματα.

  • Οι όγκοι στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Σημαντικό σημείο αποτελεί το εάν και πότε πρέπει κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί. Οι ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες:

Τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 6-8 εβδομάδες παρά τα συντηρητικά μέτρα (ξεκούραση, φάρμακα, φυσιοθεραπείες).Τα συμπτώματα εξαφανίζονται με τα συντηρητικά μέτρα, αλλά εμφανίζονται αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας (ή λίγο μετά).Η ύπαρξη νευρολογικής συμπτωματολογίας – πάρεση, παράλυση σε πόδι. Η κατάσταση αυτή αποτελεί επείγον περιστατικό και χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση εντός 24 ωρών, καθώς ο ασθενής κινδυνεύει να παραμείνει με παράλυση ή αδυναμία στο πόδι για πάντα.Η ιππουριδική συνδρομή – διαταραχές στην ούρηση, την αφόδευση ή και τη σεξουαλική λειτουργία με παράλληλο μούδιασμα της περιοχής την γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Επίσης απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση εντός 6-8 ωρών.

Ευτυχώς η σύγχρονη νευροχειρουργική χρησιμοποιεί μικροχειρουργικές μεθόδους ασφαλείς και αποτελεσματικές, που συνδυάζονται με ελάχιστη παραμονή στην κλινική ή το νοσοκομείο. Οι ασθενείς με δισκοκήλη που φτάνουν στο χειρουργείο, αντιμετωπίζονται το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Από τα παραπάνω αυτόματα βρίσκει απάντηση το πολύ συχνό ερώτημα μεταξύ των ασθενών « σε ποιο γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας;». Απαντούμε ευθέως: όταν ο πόνος στη μέση αντανακλά στο πόδι ή στα πόδια, αν συνυπάρχει μούδιασμα, αδυναμία στο πόδι, διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση, τότε ο γιατρός επιλογής θα πρέπει να είναι ο Νευροχειρουργός.


Πρόληψη της οσφυαλγίας

Ελάττωση του βάρους, τακτική άσκηση, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, κοιλιακούς, ραχιαίους, διακοπή του καπνίσματος .σωστή θέση του σώματος όταν καθόμαστε, όταν σηκώνουμε βάρος λυγίζουμε τα γόνατα και τα ισχία για να το σηκώσουμε και όχι τη μέση. Επίσης κρατάμε το βάρος κοντά στο σώμα μας και όχι ψηλά τακούνια για τις κυρίες.


Ιατρείο: Σέρρες Πλαταιών 1 & Θεσσαλονίκη-Euromedica Κυανούς Σταυρός


Comments


bottom of page