top of page

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος- Συμπτώματα και θεραπεία.


Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας του γόνατος, εκδηλώνεται με πόνο κυρίως κατά τη βάδιση, σταδιακό στράβωμα των άκρων και ελάττωση του εύρους των κινήσεων του γόνατος. Όπως μας ενημερώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος:"είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής των αρθρικών επιφανειών (χόνδρων) στον μηρό και στη κνήμη. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με την πάροδο της ηλικίας. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60 – 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνεται από την καταπόνηση και το αυξημένο σωματικό βάρος."


Συμπτώματα της πάθησης

Εκδηλώνεται με πόνο κυρίως κατά τη βάδιση, σταδιακό στράβωμα των άκρων και ελάττωση του εύρους των κινήσεων του γόνατος. Ο πόνος που προέρχεται από την οστεοαρθρίτιδα εντείνεται συνήθως κατά την εκτέλεση παρατεταμένων δραστηριοτήτων όπως το καθημερινό περπάτημα, πολλές φορές μάλιστα ο πόνος είναι πιο έντονος και μπορεί να ξυπνάει τον ασθενή στον ύπνο του. Είναι πολύ πιθανό επίσης να εμφανιστεί οίδημα στο γόνατο, σαν αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στην άρθρωση.


Η κατάλληλη θεραπεία

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνικών τόσο στη συντηρητική όσο και στη χειρουργική θεραπεία. Μετά τον απαραίτητο κλινικό, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο θα καθοριστεί η αιτία της, το στάδιο (μέγεθος) και το σημείο φθοράς.

Συντηρητικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

Η χειρουργική μέθοδος περιλαμβάνει:

  • Αρθροσκόπηση : Καθαρισμό χόνδρινων βλαβών, αποκατάσταση εκφυλιστικών ρήξεων μηνίσκων, απομάκρυνση ελεύθερων σωμάτων, κλπ.

  • Οστεοτομίες

  • Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική

  • Ολική αρθροπλαστική

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη ως μέθοδος αντιμετώπισης η ολική αρθροπλαστική γόνατος, αυτή πραγματοποιείται με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS), όπου ο ασθενής μπορεί να επανέλθει με πλήρη φόρτιση του ποδιού και ελεύθερη κίνηση, την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα, αντί της πολύμηνης διαδικασίας αποθεραπείας που άλλες τεχνικές απαιτούν.





bottom of page