Θυρεοειδής αδένας. Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.


Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινικός αδένας του ανθρώπινου σώματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δύο πολύ σημαντικών ορμονών, των Τ3 και Τ4, που ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο αξιοποιεί ο οργανισμός μας την ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές αλλά και την αντίδραση μας στο στρές.

Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός Θεόδωρος Μεταξάς, οι δύο συχνότερες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι ο υπερθυρεοειδισμός- η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και ο υποθυρεοειδισμός - η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Στον υπερθυρεοειδισμό τα συχνότερα συμπτώματα είναι: ταχυκαρδία, διάρροια, υπερένταση-νευρικότητα, απώλεια βάρους, υπέρταση, απώλεια οστικής μάζας, εφίδρωση και έντονο αίσθημα ζέστης.

Τα αντίθετα συμπτώματα συναντάμε στο υποθυρεοειδισμό, τα πιο συχνά είναι: ατονία, κούραση, υπνηλία, δυσκοιλιότητα, τα περιττά κιλά (μειωμένος μεταβολισμός),αίσθηση κρύου, βραχνάδα, ξηρότητα του δέρματος,τριχόπτωση, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, αναιμία, θλίψη ή και κατάθλιψη.

Οι αιματολογικές εξετάσεις T3-T4-TSH θα μας βοηθήσουν ώστε να ελέγξουμε τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, Αν υπάρχουν ενδείξεις ή μας δημιουργηθούν προβληματισμοί καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον ενδοκρινολόγο, που και με την κλινική εκτίμηση θα μπορέσει να μας συμβουλέψει και να μας κατευθύνει κατάλληλα.

Η ψηλάφηση του λαιμού από τον ιατρό και μια απλή εξέταση, όπως το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, μπορεί να διαγνώσει εάν έχουμε ή όχι οζίδια στο θυρεοειδή αδένα. Σε ανεύρεση οζιδίου του θυρεοειδούς, τότε συνιστάται να γίνει παρακέντηση του οζιδίου και ιστολογική εξέταση αυτού, για αποκλεισμό κακοήθειας..

Πότε συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση;

Χειρουργική αντιμετώπιση του θυρεοειδούς αδένα συστήνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Θετική παρακέντηση του οζιδίου για κακοήθεια -Εμφάνιση «ψυχρού» όζου στο σπινθηρογράφημα -Μεγάλου (άνω του 1 εκατοστού) και σκληρού στην ψηλάφηση οζιδίου -Παρουσία πολλών όζων -Συμπτωματική διόγκωση όλου του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη). -Υπερθυρεοειδισμός ανθεκτικός στη φαρμακευτική αγωγή


Γράφει: Θεόδωρος Μεταξάς Χειρουργός Ογκολόγος

Γενική & Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Οι πληροφορίες και τα άρθρα που παρέχονται στο site εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών, έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση, κλινική εξέταση και τη θεραπεία.

  • Instagram
  • LinkedIn

©2021 by Healthclick.gr