Θυρεοειδής αδένας. Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.


Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινικός αδένας του ανθρώπινου σώματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δύο πολύ σημαντικών ορμονών, των Τ3 και Τ4, που ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο αξιοποιεί ο οργανισμός μας την ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές αλλά και την αντίδραση μας στο στρές.

Οι δύο συχνότερες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι ο υπερθυρεοειδισμός- η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και ο υποθυρεοειδισμός - η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Στον υπερθυρεοειδισμό τα συχνότερα συμπτώματα είναι: ταχυκαρδία, διάρροια, υπερένταση-νευρικότητα, απώλεια βάρους, υπέρταση, απώλεια οστικής μάζας, εφίδρωση και έντονο αίσθημα ζέστης.

Τα αντίθετα συμπτώματα συναντάμε στο υποθυρεοειδισμό, τα πιο συχνά είναι: ατονία, κούραση, υπνηλία, δυσκοιλιότητα, τα περιττά κιλά (μειωμένος μεταβολισμός),αίσθηση κρύου, βραχνάδα, ξηρότητα του δέρματος,τριχόπτωση, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, αναιμία, θλίψη ή και κατάθλιψη.

Οι αιματολογικές εξετάσεις T3-T4-TSH θα μας βοηθήσουν ώστε να ελέγξουμε τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, Αν υπάρχουν ενδείξεις ή μας δημιουργηθούν προβληματισμοί καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον ενδοκρινολόγο, που και με την κλινική εκτίμηση θα μπορέσει να μας συμβουλέψει και να μας κατευθύνει κατάλληλα.

  • Instagram
  • LinkedIn

©2020 by Healthclick.gr