7 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας!




Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Έλλη Μπαγιαζίδου μας προτείνει 7 τροφές που πρέπει να έχουμε στο μενού μας αυτήν την περίοδο ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.


1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Επιπλέον , επειδή είναι συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο καθώς και προβιοτικά που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Μπορείτε να το καταναλώσετε και για πρωινό σε συνδιασμό με ξηρούς καρπούς και μέλι , αλλά και ως δεκατιανό - απογευματινό .


2. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, ακόμη και σε μικρή ποσότητα. Έχει φυσική αντιική και αντιβακτηριδιακή δράση χάρη στην αλλισίνη που περιέχει. Προτιμήστε το ωμό, για παράδειγμα τριμμένο μέσα στη σαλάτα.


3. Σπανάκι

Η δυναμωτική του δράση είναι γνωστή και διαπιστωμένη. Μπορείτε να το καταναλώσετε βραστό, ωμό ως σαλάτα ή σε smoothies. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων, και παράλληλα μας δίνει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και καλίου.


4. Μπρόκολο

Το μπρόκολο, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, αποτοξινώνουν τον οργανισμό με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην πρόληψη λοιμώξεων. Το μπρόκολο παρέχει επίσης ένα αμινοξύ που ονομάζεται χολίνη και το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Τέλος, το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου.


5. Γκρέιπφρουτ

Το πορτοκάλι είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, όμως την ίδια αξία έχει και το γκρέιπφρουτ, παρέχοντας μάλιστα μικρότερη ποσότητα ζάχαρης. Το γκρέιπφρουτ προλαμβάνει επίσης τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οπότε μειώνει την ένταση της φλεγμονής στο σώμα.


6. Μανιτάρι

Γευστικό και σχεδόν με μηδενικές θερμίδες, το μανιτάρι ταιριάζει σε σάλτσες και πίτες αλλά είναι εξίσου νόστιμο και ψητό. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης D, μιας βιταμίνης που συνήθως μας λείπει το χειμώνα, καθώς ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.


7. Κανέλα

Ταιριάζει υπέροχα σε ροφήματα, σάλτσες αλλά και στα δημητριακά. Η κανέλα δρα ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες, και παράλληλα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.


Γράφει: Έλλη Μπαγιαζίδου Διατροφολόγος -Διαιτολόγος