Η λέξη οδοντίατρος προκαλούσε ανησυχία στους μικρούς και στους όχι και τόσο μικρούς μας φίλους, συνήθως πρόκειται για μία φοβία που έχουν μεταφέρει οι γονείς προς τα παιδιά.
Ο φόβος για την επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν σχετίζεται με την ηλικία και το φύλο του ατόμου, μπορεί να διαρκέσει από μία επίσκεψη μέχρι και όλη του την ζωή.
Συνήθως εκδηλώνεται με άρνηση επίσκεψης και συνεχή αναβλητικότητα. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας μπορεί να δυσκολέψει πολύ την διάγνωση και την θεραπείας.
Στα παιδιά ο φόβος για την επίσκεψη εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 5-7 ετών. Ωστόσο, περίπου το20% των παιδιών που πάνε σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο) διατηρούν το άγχος και το φόβο τους μέχρι και στις μεγαλύτερες τάξεις.
Για αυτό είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του «οδοντιατρικού»άγχους (dental anxiety) από μικρή ηλικία και με το σωστό τρόπο.
Η εκδήλωση μπορεί να είναι είτε ήπιας μορφής, δηλαδή το παιδί να ιδρώνει, να διστάζει, να
κινείται αμήχανα είτε έντονης μορφής όπως το κλάμα, οι φωνές, η επιθετικότητα.
Που οφείλεται όμως η φοβία;
Φόβος των οδοντιατρικών εργαλείων
Τα παιδιά τρομάζουν με άγνωστα αντικείμενα και το πως θα χρησιμοποιηθούν πάνω τους,
πόσο μάλλον όταν αυτά εισέρχονται στο στόμα τους και πιθανώς να παρεμποδίσουν την
αναπνοή τους .
Φόβος πιθανού πόνου
Η επίσκεψη στο γιατρό σε κάθε περίπτωση προκαλεί άγχος ειδικά αν η επίσκεψη έχει γίνει
για σοβαρό λόγο και το παιδί ήδη αισθάνεται κάποιο πόνο. Ο φόβος ότι θα πονέσει
περισσότερο ενισχύεται είτε μετά από προηγούμενη κακή εμπειρία είτε από περιγραφές
άλλων για τον οδοντίατρο.
Φόβος για το άγνωστο
Η άγνοια συνήθως τρομάζει ειδικά αν υπάρχουν μαρτυρίες άλλων που έχουν ήδη
δημιουργήσει εντυπώσεις για παράδειγμα σχετικά με το σφράγισμα.
Πως μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να αισθανθούν πιο άνετα;
Κατανοώντας τους λόγους που καθιστούν την επίσκεψη στον οδοντίατρο μία ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία, σημαντικό είναι να τροποποιήσουμε και να εξατομικεύσουμε την προσέγγισή μας απέναντι στον μικρό ασθενή.
Τους δείχνουμε τα οδοντιατρικά εργαλεία, και πως αυτά θα συμβάλλουν στην θεραπεία τους. Αποφεύγουμε να παρουσιάζουμε εργαλεία που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικά αισθήματα όπως η βελόνα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν μια εικόνα της διαδικασίας και μειώνουν την ανησυχία δοκιμάζοντας ένα ένα τα εργαλεία. Τους εξηγούμε ότι όλα αυτά θα συμβάλουν να έχουν ένα ακόμα πιο ωραίο χαμόγελο και ακόμα πιο γερά δοντάκια.
Υποδεχόμαστε τους μικρούς μας φίλους, σ έναν χώρο προσφιλή για παιδιά, με videos και χρώματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή. Κουβεντιάζουμε μαζί τους για να χαλαρώνουν και προτείνουμε τρικ για να διαχειριστούν το οποιοδήποτε άγχος.
Εξηγούμε τα στάδια και τα βήματα της επίσκεψης από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν αποκρύπτουμε ποτέ από τα παιδιά τις ενδεχόμενες δυσκολίες όπως άσχημη γεύση, περίεργη αίσθηση μουδιάσματος και ότι άλλο μπορεί να τα ενοχλήσει αλλά επισημαίνουμε ότι αυτό είναι παροδικό.
Πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί;
Προετοιμασία παιδιού
Ως γονιός θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας ώστε να γνωρίζει και να απολαμβάνει την επίσκεψη στο γιατρό του αλλά όχι τόσο ώστε να αγχωθεί. Μην κρατήσετε κρυφό το που πάτε για να αποφύγετε την αντίδραση του. Ενημερώστε από πριν το παιδί σα για την επίσκεψη και εξηγήστε του, τους λόγους χωρίς να χρησιμοποιήσετε αρνητικές περιγραφές και λέξεις όπως
πόνος.
Μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως ένεση, πόνος και αίμα
Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις όπως «καθαρά, γερά, υγιή δόντια» για να κάνουν την
επίσκεψη να φαίνεται σαν διασκέδαση
Αναφέρετε στο παιδί σας ότι και εσείς επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο και αποφύγετε τη "δωροδοκία"
Τα πρώτα πρότυπα των παιδιών είναι οι γονείς τους, έχοντας ως παράδειγμα εσάς που επισκέπτεστε τον οδοντίατρο με θετική διάθεση και για λόγους που θα βελτιώσουν τη στοματική σας υγιεινή, τα παιδιά θα το δουν ως βόλτα και ως κάτι ευχάριστο.
Αποφεύγουμε πάντως μετά τον οδοντίατρο τα μικρά δωράκια και ιδιαίτερα τα γλυκά γιατί και περνάμε λάθος μήνυμα στο παιδί και βλάπτουμε την υγιεινή των δοντιών
Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η επιλογή του σωστού οδοντίατρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σκοπός της επίσκεψης μας είναι ένα ωραίο φωτεινό χαμόγελο και με αυτό θα πρέπει να μας υποδέχεται και ο οδοντίατρος.
Χωρίς βέβαια να εστιάζουμε μόνο σε αυτό καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο επαγγελματισμός του ιατρού θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη πάθηση του παιδιού μας με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σε μικρότερο αριθμό επισκέψεων
Maco Health
Μάρκου Μπότσαρη 109
Comments