top of page

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Μη επεμβατικές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για οριστική αντιμετώπιση


Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με την πάροδο της ηλικίας. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60 – 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνεται από την καταπόνηση και το αυξημένο σωματικό βάρος.


Όπως μας ενημερώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας του γόνατος, εκδηλώνεται με πόνο κυρίως κατά τη βάδιση, σταδιακό στράβωμα των άκρων και ελάττωση του εύρους των κινήσεων του γόνατος.

Μετά τον απαραίτητο κλινικό, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο θα καθοριστεί η αιτία της, το στάδιο (μέγεθος) και το σημείο φθοράς.


Μη επεμβατική αντιμετώπιση

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma) αποτελούν εφαρμογή της σύγχρονης βιολογικής θεραπείας στην ορθοπαιδική.

Συμβάλλουν με φυσικό τρόπο στην ιστική ανάπλαση, μέσω των αυξητικών παραγόντων που παράγουν τα δικά μας αιμοπετάλια. Η θεραπεία με prp επιταχύνει την επούλωση των τενόντων, των Μυϊκών τραυματισμών και της οστεοαρθρίτιδας, με φυσικό τρόπο χωρίς να εμπεριέχει κινδύνους.

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και έγχυση υαλουρονικού οξέος, ανάλογα με το στάδιο της αρθρίτιδας του γόνατος. Τα αιμοπετάλια είναι ικανά να παράξουν αυξητικούς παράγοντες (grown factors). Η όλη διαδικασία είναι απλή και διαρκεί μόνο 20 λεπτά, ενώ γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση.


Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση

  • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική MIS για την αρθροπλαστική γόνατος


Με την έσω παραεπιγονατιδική τομή MIS μήκους 8-10 εκατοστών, χωρίς διατομή του τένοντα του τετρακέφαλου και χωρίς αναστροφή της επιγονατίδας τοποθετούνται τα υλικά. Περιλαμβάνει την αφαίρεση της εξωτερικής φθαρμένης επιφάνειας της άρθρωσης, η οποία καλύπτεται από μεταλλική θήκη (πρόθεση) που κινείται πάνω σε ένα μηνίσκο κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό. Το γόνατο ευθυγραμμίζεται και η βάδιση γίνεται πλέον χωρίς πόνο. Το μειονέκτημα της επέμβασης είναι ότι ακόμη και στα χέρια του πιο έμπειρου χειρουργού, μπορεί να υπάρξει μικρή απόκλιση στην τοποθέτηση της μεταλλικής θήκης.


Με την τεχνική MIS, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα δυσκαμψίας στο χειρουργημένο γόνατο και ο μετεγχειρητικός πόνος, λόγω της μικρότερης κάκωσης των ιστών. Μειώνεται ο κίνδυνος εξάρθρωσης λόγω της προστασίας των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων. Η απώλεια αίματος είναι μικρότερη.


Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα. Λόγω της άμεσης κινητοποίησης, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θρόμβωσης. Εξέρχεται από την κλινική συνήθως τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα περπατώντας, με άριστη φόρτιση του χειρουργημένου γόνατος. Θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης.


  • Ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική

Η ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική είναι το παρόν και το μέλλον των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους είναι αυτά που οδηγούν όλο και περισσότερους ασθενείς να επιλέξουν τη συγκεκριμένη μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

  • Ασφάλεια του ασθενούς, με την παραπάνω μέθοδο ο εξειδικεύμενος ορθοπαιδικός έχει πλήρη εικόνα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

  • Ελάχιστος χρόνος παραμονής στην κλινική που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τις 24 ώρες,

  • Με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα ελαχιστοποιούνται οι τομές και κατά συνέπεια και ο μετεγχειρητικός πόνος

  • Ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς λίγες ώρες μετά το χειρουργείο

  • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα δυσκαμψίας στο χειρουργημένο γόνατο και ο μετεγχειρητικός πόνος, λόγω της μικρότερης κάκωσης των ιστών.


Ιατρείο: Κούσκουρα 10 – γωνία με Τσιμισκή, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 285050


Comments


bottom of page