top of page

Λιποθυμικό επεισόδιο και καρδιολογική διερεύνηση.


Αθηνόδωρος Νικητόπουλος Επεμβατικός Καρδιολόγος
Αθηνόδωρος Νικητόπουλος Επεμβατικός Καρδιολόγος

Όπως μας ενημερώνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος η καρδιολογική διερεύνηση ενός λιποθυμικού επεισοδίου (συγκοπής) περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις και διαδικασίες για να διαπιστωθεί η αιτία της λιποθυμίας και να εκτιμηθεί η καρδιακή υγεία του ασθενούς.


Η λιποθυμία, ή συγκοπή, μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καρδιολογικές αιτίες. Αυτές οι αιτίες συνήθως σχετίζονται με διαταραχές που επηρεάζουν την καρδιά και την ικανότητά της να αντλεί αίμα αποτελεσματικά. Παρακάτω παρατίθενται οι κύριες καρδιολογικές αιτίες λιποθυμίας:


Αρρυθμίες

Οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό μπορούν να επηρεάσουν τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας λιποθυμία.

 • Ταχυαρρυθμίες: Πολύ γρήγοροι καρδιακοί ρυθμοί (π.χ. κολπική μαρμαρυγή, υπερκοιλιακή ταχυκαρδία).

 • Βραδυαρρυθμίες: Πολύ αργοί καρδιακοί ρυθμοί (π.χ. πλήρης καρδιακός αποκλεισμός, σύνδρομο νοσούντος φλεβόκομβου). Διαταραχές της Καρδιακής Βαλβίδας

Βλάβες στις καρδιακές βαλβίδες μπορεί να εμποδίζουν τη σωστή ροή του αίματος.

 • Στένωση αορτικής βαλβίδας: Μείωση της διαμέτρου της αορτικής βαλβίδας, που μπορεί να μειώσει την καρδιακή παροχή.

 • Μιτροειδική στένωση: Μείωση της διαμέτρου της μιτροειδούς βαλβίδας.


Καρδιακή Ανεπάρκεια

Οξεία και σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγεί σε απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης και ανεπάρκεια οργάνων.


Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Πάχυνση του μυοκαρδίου που μπορεί να παρεμποδίζει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει αρρυθμίες.


Ισχαιμία ή Έμφραγμα Μυοκαρδίου

Μείωση της ροής αίματος προς την καρδιά λόγω στένωσης ή απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών.


Πνευμονική Εμβολή

Απόφραξη των πνευμονικών αρτηριών από θρόμβο που μπορεί να προκαλέσει οξεία καρδιακή δυσλειτουργία και συγκοπή.


Σύνδρομο Μακρού QT

Κληρονομική ή επίκτητη διαταραχή που επηρεάζει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, οδηγώντας σε επικίνδυνες ταχυαρρυθμίες.


Σύνδρομο Brugada

Κληρονομική διαταραχή που επηρεάζει τη διαμόρφωση των ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.Ο διαγνωστικός έλεγχος μετά τη λήψη ιστορικού περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων ώστε ο καρδιολόγος να έχει πλήρη εικόνα και να δοθούν οδηγίες για τη βέλτιστη αντιμετώπιση.Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι ένα βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας και τη διάγνωση διαφόρων καρδιακών παθήσεων. Η διαδικασία είναι απλή, μη επεμβατική και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, βοηθώντας τους ιατρούς να λάβουν κατάλληλες αποφάσεις για τη θεραπεία και τη διαχείριση των καρδιακών προβλημάτων.Holter ρυθμού

Η 24ωρη καταγραφή με holter ρυθμού αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού παροδικών διαταραχών του καρδιακού ρυθμού που δε θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές από το καρδιογράφημα, καθώς αυτό κρατάει λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Η εξέταση γίνεται με μικρή συσκευή, που είναι λίγο πιο μεγάλη από κινητό τηλέφωνο και συνήθως την έχει ο εξεταζόμενος στη ζώνη του.Τα ηλεκτρόδια που βγαίνουν από τη συσκευή εφαρμόζονται από τον καρδιολόγο στο σώμα του εξεταζόμενου.

Ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του για όλο το 24ωρο που είναι συνδεδεμένος με τη συσκευή.


Ο καρδιολόγος συστήνει την εξέταση με holter ρυθμού όταν εντοπίζει ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα.

 • Αρρυθμίες

 • Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου

 • Πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ηλικιωμένους ασθενείς

 • Εντοπισμός επικίνδυνων αρρυθμιών σε ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου

 • Εντοπισμός επικίνδυνων αρρυθμιών σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για συγγενείς αγγειοπάθειες κατά τα παιδικά τους χρόνια.

 • Ανίχνευση σιωπηλής ισχαιμίας

 • Διερεύνηση προλιποθυμικών, λιποθυμικών ή συγκοπτικών επεισοδίων


Triplex καρδιάς

Το  υπερηχογράφημα καρδιάς -triplex καρδιάς- είναι μία απεικονιστική, μη επεμβατική εξέταση της καρδιάς. Συνοπτικά, με την χρήση υπερηχητικών μηχανικών κυμάτων μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την καρδιά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά αυτής, όπως τις διαστάσεις των δομών της (ανατομία) και την λειτουργική απόδοση αυτών (φυσιολογία).


Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος "οι εικόνες αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό της θεραπείας". Η μελέτη αυτή αποθηκεύεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ίδιο άτομο στην διάρκεια του χρόνου.


Εκτός από το σχήμα και τις διαστάσεις, ο καρδιολόγος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια τη συστολική λειτουργία της καρδιάς, την ύπαρξη ουλής στο μυοκάρδιο,απότοκο εμφράγματος, τη διαστολική λειτουργίας της καρδιάς, τις βαλβίδες (για την ύπαρξη στενώσεων ή ανεπάρκειας αυτών), την παρουσία μαζών και όγκων ή θρόμβων της καρδιάς και να διαγνώσει συγγενείς καρδιοπάθειες. Επίσης, με την εξέταση μπορούν να γίνουν και αιμοδυναμικές μετρήσεις (μέτρηση πιέσεων στις καρδιακές κοιλότητες, ποσοτικοποίηση ανεπαρκειών κλπ).


Το triplex καρδιάς είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή σε διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν το μηχάνημα. Δεν απαιτεί καμία ειδική προετοιμασία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε τα ρούχα από την μέση και πάνω όπου θα μπει το ειδικό ζελέ για καλύτερη λήψη των κυμάτων. Το μόνο που μπορεί να νιώσετε είναι μία πίεση στον θώρακα που είναι απολύτως ανεκτή, αναλόγως με τον βαθμό δυσκολίας η εξέταση μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα.


Η χρήση ιατρικών υπερήχων είναι πολύ καλά μελετημένη εδώ και δεκαετίες και δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη πιθανών παρενεργειών/επιπλοκών για τον εξεταζόμενο. Η εξέταση δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόλυτη αντένδειξη, είναι γενικώς καλά αποδεκτή από τους ασθενείς, είναι μικρού κόστους, και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.


Αξονική Στεφανιογραφία

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μέθοδος απλή, ανώδυνη και αναίμακτη, καθώς δεν απαιτείται καθετηριασμός όπως στην εκλεκτική στεφανιογραφία.

Η αξονική στεφανιογραφία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση των στεφανιαίων αρτηριών και τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρέχει ακριβείς εικόνες με μη επεμβατικό τρόπο, κάνοντάς την μια προτιμώμενη επιλογή σε πολλές περιπτώσεις για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της καρδιακής υγείας.

Η χορήγηση του σκιαγραφικού διενεργείται μέσω μιας περιφερικής φλέβας και η διενέργεια της εξέτασης ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.  Ακολουθεί μελέτη και ανασύσταση των εικόνων από εξειδικευμένους ακτινολόγους σε ειδικούς σταθμούς μετεπεξεργασίας. Η αξονική στεφανιογραφία δεν απαιτεί νοσηλεία του εξεταζομένου. Λόγω της χορηγήσεως σκιαγραφικής ουσίας (σκιαστικό), η μέθοδος, όπως άλλωστε και η εκλεκτική στεφανιογραφία, προϋποθέτει καλή νεφρική λειτουργία.


Πλεονεκτήματα:

 • Μη επεμβατική: Δεν απαιτείται καθετηριασμός των αρτηριών.

 • Ταχεία: Η εξέταση είναι σχετικά γρήγορη και οι εικόνες επεξεργάζονται αμέσως.

 • Ακριβής: Παρέχει λεπτομερείς και ακριβείς εικόνες των στεφανιαίων αρτηριών.


Ο Αθηνόδωρος Νικητόπουλος είναι επεμβατικός καρδιολόγος με μεγάλη εμπειρία πολλών στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών και εξειδίκευση στη διαδερμική τοποθέτηση αορτικών βαλβίδων (TAVI).

Αθηνόδωρος Νικητόπουλος Επεμβατικός Καρδιολόγος

Ιατρείο: Maco Health Μάρκου Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 908090Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page