Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε.


Η χολοκυστεκτομή, όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός Θεόδωρος Μεταξάς είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη που βρίσκεται στη δεξιά κοιλία κάτω από το ήπαρ.


Πότε συστήνεται η επέμβαση;

Η χολοκυστεκτομή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των χολόλιθων και των επιπλοκών τους.

  • Χολόλιθοι μέσα στην χοληδόχο κύστη - χολολιθίαση

  • Χολόλιθοι μέσα στον χοληδόχο πόρο - χοληδοχολιθίαση

  • Φλεγμονή χοληδόχου κύστης - χολοκυστίτιδα

  • Φλεγμονή παγκρέατος - παγκρεατίτιδα

Ελάχιστα επεμβατική - Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η επέμβαση ξεκινά με τη δημιουργία 4 μικρών τομών στην κοιλία. Ένας σωλήνας με μία ενσωματωμένη κάμερα εισέρχεται δια μέσω μίας εκ των τομών η οποία βρίσκεται κοντά στον ομφαλό. Ο χειρουργός παρακολουθώντας την εικόνα που λαμβάνει η κάμερα μέσω μίας οθόνης που τοποθετείται απέναντι του και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων που εισέρχονται μέσα από τις υπόλοιπες τομές, αφαιρεί τη χοληδόχο κύστη. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής εξέρχεται συνήθως την επόμενη μέρα.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός ημερών. Τα πλεονεκτήματα της μεθόφου είναι τόσο προφανή που η ανάγκη για ανοικτή επέμβαση είναι πλέον πολύ σπάνια. Με τη λαπαροσκόπηση, μειώνεται σημαντικά το χειρουργικό τραύμα πετυχαίνοντας ταχύτερη ανάρρωση, σημαντικά λιγότερο πόνο και κίνδυνο επιπλοκών μικρότερο του 1%.


Γράφει: Θεόδωρος Μεταξάς Χειρουργός Ογκολόγος

Γενική & Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Οι πληροφορίες και τα άρθρα που παρέχονται στο site εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών, έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση, κλινική εξέταση και τη θεραπεία.

  • Instagram
  • LinkedIn

©2021 by Healthclick.gr