Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε.


Η χολοκυστεκτομή, όπως μας ενημερώνει είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη που βρίσκεται στη δεξιά κοιλία κάτω από το ήπαρ.


Πότε συστήνεται η επέμβαση;

Η χολοκυστεκτομή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των χολόλιθων και των επιπλοκών τους.

  • Χολόλιθοι μέσα στην χοληδόχο κύστη - χολολιθίαση

  • Χολόλιθοι μέσα στον χοληδόχο πόρο - χοληδοχολιθίαση

  • Φλεγμονή χοληδόχου κύστης - χολοκυστίτιδα

  • Φλεγμονή παγκρέατος - παγκρεατίτιδα

Ελάχιστα επεμβατική - Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η επέμβαση ξεκινά με τη δημιουργία 4 μικρών τομών στην κοιλία. Ένας σωλήνας με μία ενσωματωμένη κάμερα εισέρχεται δια μέσω μίας εκ των τομών η οποία βρίσκεται κοντά στον ομφαλό. Ο χειρουργός παρακολουθώντας την εικόνα που λαμβάνει η κάμερα μέσω μίας οθόνης που τοποθετείται απέναντι του και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων που εισέρχονται μέσα από τις υπόλοιπες τομές, αφαιρεί τη χοληδόχο κύστη. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής εξέρχεται συνήθως την επόμενη μέρα.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός ημερών. Τα πλεονεκτήματα της μεθόφου είναι τόσο προφανή που η ανάγκη για ανοικτή επέμβαση είναι πλέον πολύ σπάνια. Με τη λαπαροσκόπηση, μειώνεται σημαντικά το χειρουργικό τραύμα πετυχαίνοντας ταχύτερη ανάρρωση, σημαντικά λιγότερο πόνο και κίνδυνο επιπλοκών μικρότερο του 1%.