Η διαταραχή λιπιδίων στο αίμα ορίζεται ως δυσλιπιδαιμία και αποτελεί μία παθολογική κατάσταση.
Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος μας εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά (στεφανιαία νόσος), τον εγκέφαλο (αγγειακή εγκεφαλική νόσος), και τα άκρα (περιφερική αγγειακή νόσος). Αυτές οι νόσοι μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πόνο στο στήθος, διαλείπουσα χωλότητα (πόνο κατά τη βάδιση) καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, και άλλα προβλήματα. Λόγω του αυξημένου κινδύνου, συχνά συνιστάται θεραπεία στα άτομα με δυσλιπιδαιμία.
Εξετάσεις για τη διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας
Οι μετρήσεις της ολικής χοληστερόλης, της «κακής» χοληστερόλης LDL, της «καλής» HDL χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια αποτελούν εργαλείο ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι νεότεροι βιοδείκτες μπορούν να προσφέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην εκτίμηση του κινδύνου. Για παράδειγμα, η μέτρηση της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης είναι πιο ειδική και εμπλέκεται άμεσα στην δημιουργία και την εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας.
Πως συνδέεται η δυσλιπιδαιμία με τα καρδιαγγειακά νοσήματα;
Όσο τα επίπεδα των λιπιδίων μειώνονται, μειώνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα άκρα. Σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, η θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο (πρωτογενής πρόληψη).
Για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας σημαντικό ρόλο κατέχει η υγειινοδιαιτητική αγωγή η οποία συνοδεύεται όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό από την φαρμακευτική αγωγή. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του λιπιδαιμικού προφίλ και τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου, οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τη διατροφή και την άσκηση ή ακόμη τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής ή και φαρμάκων.
Ο Αθηνόδωρος Νικητόπουλοςείναι επεμβατικός καρδιολόγος με μεγάλη εμπειρία πολλών στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών και εξειδίκευση στη διαδερμική τοποθέτηση αορτικών βαλβίδων (TAVI).
Comments