top of page

Δίαιτες Express; 9 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε!


Η επιθυμία για απώλεια βάρους τους καλοκαιρινούς μήνες απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πολλοί από μας καταφεύγουμε σε γρήγορες δίαιτες με σκοπό να χάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πριν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, ας δούμε κατά πόσο αυτό ωφελεί ή βλάπτει τον οργανισμό μας.


1.Συνήθως μια δίαιτα express χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης. Μια υπερπρωτεϊνική δίαιτα είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διαταραχών όπως η αυξημένη χοληστερόλη, το ουρικό οξύ, η ηπατική δυσλειτουργία, οι διαταραχές του εντέρου κ.ά. Από άτομα που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες έχουν αναφερθεί έντονα το αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδες και κόπωση.

2.Οι δίαιτες express προκαλούν απώλεια μυϊκού ιστού και κατ’ επέκταση μείωση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να χάσουμε λίπος.

3.Οι στερητικές δίαιτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γιατί λείπουν πολύ συχνά μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτουμε σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία μας.

4.Ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτόν τον ρυθμό ο οργανισμός είναι σε θέση να "κάψει" λίπος χωρίς να χάσει μυϊκή μάζα και υγρά.

5.Ένα πρόγραμμα διατροφής έχει στόχο να εκπαιδεύσει ένα άτομο ως προς τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Αυτό όμως δεν ισχύει στις δίαιτες express. Συνεπώς το άτομο δεν μαθαίνει να τρέφεται σωστά, να καταναλώνει όλα τα απαραίτητα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά, να επιλέγει μόνο του την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει και να έχει αυτοσυγκράτηση.

6.Συχνά παρατηρείται ότι άτομα που είχαν ακολουθήσει κάποιου τέτοιου είδους δίαιτα, πήραν πίσω όχι μόνο όλο το χαμένο βάρος αλλά και ακόμα περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος, απορροφά ταχύτατα τους υδατάνθρακες προκειμένου να ξαναγεμίσει τις αποθήκες του με γλυκογόνο και το νερό που του χρειάζεται για να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία. Έτσι, μπορεί η δίαιτα να υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους για το σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζει, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την επαναπρόσληψη βάρους που θα παρατηρηθεί.

7.Ένα ακόμη αρνητικό επακόλουθο της τήρησης γρήγορων διαιτών είναι η εμφάνιση ραγάδων στο σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί με την απώλεια του γλυκογόνου, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο στους μυς, χάνεται και νερό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χαλάρωση στους μυς και η εμφάνιση ραγάδων στο σώμα.

8.Μια ισορροπημένη διατροφή συχνά συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα γυμναστικής έτσι ώστε το άτομο να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, να συμβάλλει στην πιο εύκολα απώλεια βάρους και να μη φτάσει ποτέ το σώμα να χαλαρώσει. Αντιθέτως, καμία γρήγορη δίαιτα δεν προτείνει ταυτόχρονη άσκηση γιατί ακολουθώντας την δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια στο άτομο για να αθληθεί.

9.Μια γρήγορη δίαιτα μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό μας όπως, αφυδάτωση, ζαλάδα, ορμονικές διαταραχές, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, ξηροδερμία, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης, πτώση του ανοσοποιητικού.

Comments


bottom of page