top of page

Αιμορροΐδες- Συμπτώματα και θεραπεία.


Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση και επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο καθώς πολλοί πάσχοντες δεν επισκέπτονται γιατρό.


Όπως μας εξηγεί ο ο χειρουργός Θεόδωρος Μεταξάς οι αιμορροΐδες βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής, κατά την αφόδευση δρουν προστατευτικά, στην περιοχή του σφιγκτήρα του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση. Η κατάσταση των αιμορροΐδων κρίνεται παθολογική όταν διογκωθούν, μεγαλώσουν και οι ιστοί που τις κρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει στα αιμοφόρα αγγεία στην εσωτερική πλευρά του πρωκτού (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή στην εξωτερική (εξωτερικές).


Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται;

Τα κυριότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι:

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου

 • Αιμορραγία

 • Έκκριση βλέννης

 • Τοπικός ερεθισμός

 • Κνησμός

 • Επώδυνη διόγκωση

 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο εμφάνισης των κατατάσσονται σε βαθμούς.

 • Οι αιμορροΐδες πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν.

 • Οι αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά την διάρκεια της αφόδευσης και επανέρχονται αυτόματα μέσα στον πρωκτό.

 • Οι αιμορροΐδες τρίτου βαθμού επανέρχονται στον πρωκτό μόνο με βοήθεια.

 • Οι αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού παραμένουν πάντοτε έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού

Στις χειρουργικές μεθόδους θεραπείας των αιμορροΐδων περιλαμβάνονται:

 • Η ορθοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα , ή μέθοδος Longo: Ενδοσκοπική Αιμορροϊδεκτομή Longo: Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, έχει αναπτυχθεί μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης των προχωρημένων μορφών αιμορροϊδοπάθειας, η επέμβαση για πρόπτωση και αιμορροΐδες η κοινώς αποκαλούμενη και μέθοδος Longo. Οι κλασσικές μέθοδοι αιμορροϊδεκτομής που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, είχαν το μειονέκτημα του σοβαρού μετεγχειρητικού πόνου λόγω της αφαίρεσης ιστού σε σημεία πολύ ευαίσθητα με πλούσιες νευρικές απολήξεις. Η επέμβαση PPH (μέθοδος Longo) χρησιμοποιεί ένα κυκλικό συρραπτικό μηχάνημα το οποίο αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού πάνω από την «οδοντωτή γραμμή», ή την «γραμμή πόνου» όπως την ονομάζουμε. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανάταξη του προπίπτοντος αιμορροϊδικού ιστού στην κανονική ανατομική του θέση χωρίς να κοπούν καθόλου ευαίσθητες νευρικές απολήξεις και οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Η μέθοδος εφαρμόζεται στα στάδια 2,3 και 4 των αιμορροίδων.

 • Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την βοήθεια των υπερήχων. Η μέθοδος αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιμορροΐδων σταδίου 2-3. Με τη μέθοδο αυτή εντοπίζονται μέσω υπερήχου τα αγγεία των αιμορροΐδων τα οποία απολινώνονται και διακόπτεται η παροχή αίματος στις αιμορροΐδες, οι οποίες βαθμιαία συρρικνώνονται. Τα πολύ καλά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και επιπλοκών κάνει τη μέθοδο των υπερήχων την καλύτερη επιλογή για τη σύγχρονη θεραπεία τω αιμορροΐδων. Όμως δεν αποκλείεται να επανεμφανισθεί αιμμοραγία και η μέθοδος δεν είναι πάντοτε εντελώς ανώδυνη. Η αξία της στην θεραπεία της νόσου των αιμοροίδων δεν έχει ακόμη καθορισθεί με σαφήνεια.Τα συμπτώματα εξαφανίζονται σ' ένα ποσοστό 90%.

 • Η ριζική χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων κατά Millikan Morgan,που είναι αποτελεσματική αλλά επώδυνη τις πρώτες 2-3 ημέρες: Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (4ου βαθμού αιμορροΐδες) είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan. Η παραλλαγή της κατά Ferguson μειώνει την έκταση της τραυματικής επιφάνειας, επιταχύνει την επούλωση και ελαττώνει τον πόνο.

 • Αιμορροϊδεκτομή με χρήση Laser CO2 ή Λαβίδος Υπερήχων: Αποτελεί μέθοδο αιμορροϊδεκτομής κατά την οποία χρησιμοποιείται ειδικό χειρουργικό Laser διοξειδίου ή ψαλιδιού υπερήχων. Ο στόχος είναι η μη εφαρμογή νυστεριού με επακόλουθο την χρήση ηλεκτροδιαθερμίας για την αιμόσταση και εγκαύματος. Η μετεγχειρητική πορεία είναι άριστη σε σχέση με την κλασσική αιμορροϊδεκτομή και ο μετεγχειρητικός πόνος σαφώς ανεκτός.

 • Μέθοδος υπερήχων τελευταίας γενιάς Trilogy: Η νέα γενιά TRILOGY, συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της μεθόδου με τους υπερήχους με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας και ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων. Η μέθοδος θεραπεύει τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου των αιμορροΐδων. Αιμορραγία, κνησμός, πόνος. Επίσης αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό και ελαχιστοποιεί τον πόνο. Ακόμη δεν προκαλεί εκτομή η ακρωτηριασμό των ιστών, αλλά ούτε και πληγή. Οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες άμεσα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα η αφαίρεση να γίνει και με τοπική αναισθησία όπου είναι εφικτό.

Είναι πολύ σημαντικό ο ιατρός σας να γνωρίζει το πλήρες ιστορικό και να επιλέξετε μαζί ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας για την δική σας περίπτωση.Γράφει: Θεόδωρος Μεταξάς Χειρουργός Ογκολόγος

Γενική & Λαπαροσκοπική Χειρουργική

bottom of page