top of page

Αιμοδοσία: Τα οφέλη για την υγεία σας.


Δίνοντας αίμα βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη, η δωρεά αίματος όμως μπορεί να ωφελήσει και τον δότη.

Παρακάτω αναφέρουμε τα τέσσερα οφέλη πιο σημαντικά που προκύπτουν για την υγεία μας από την αιμοδοσία:

1. Το αίμα μπορεί να ρέει καλύτερα

Εάν το αίμα σας είναι κολλώδες ή έχει αντίσταση στη ροή θα ρέει όπως η μελάσα. Οι επαναλαμβανόμενες δωρεές αίματος μπορούν να βοηθήσουν τη ροή του αίματος με έναν τρόπο που είναι λιγότερο επιβλαβής για τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα αρτηριακά μπλοκαρίσματα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και το λόγο που οι αιμοδότες έχουν κατά 88% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν διαρκή οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την καλύτερη ροή του αίματος. Αυτό που είναι σαφές είναι πως οι αιμοδότες φαίνεται να μην επισκέπτονται συχνά τα νοσοκομεία ως ασθενείς και αν το κάνουν, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής σ’ αυτά. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο.

2. Θα κάνετε ένα μίνι τσεκ-απ

Πριν δώσετε αίμα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε μια γρήγορη εξέταση που μετρά τη θερμοκρασία, το σφυγμό, την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Μετά το αίμα σας συλλέγεται σε ένα εργαστήριο και υποβάλλεται σε 13 διαφορετικές εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα, όπως το AIDS και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εκτός αυτού, αν έχετε κάτι ή αν είστε απόλυτα υγιείς, σάς κοινοποιείται αμέσως.

Αν τον ένα χρόνο μετά τον άλλο οι εξετάσεις σας βγαίνουν αρνητικές, τότε θα ξέρετε ότι δεν έχετε εκτεθεί σε οτιδήποτε. Οι φυσικές εξετάσεις και οι εξετάσεις αίματος δεν είναι, βέβαια, λόγος να παρακάμψετε την ετήσια επίσκεψη στο γιατρό σας, αλλά είναι πολύ καλές για την ηρεμία του μυαλού σας. Δεν θα πρέπει να δώσετε ποτέ αίμα αν έχετε έστω και την υποψία ότι μπορεί να είστε άρρωστοι, ή αν έχετε εκτεθεί στον ιό AIDS ή σε κάποιον άλλο ιό.

3. Τα επίπεδα σιδήρου σας θα παραμείνουν ισορροπημένα

Οι υγιείς ενήλικες έχουν περίπου 5 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα τους, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά επίσης και στον μυελό των οστών. Όταν δώσει κανείς μια μονάδα αίματος θα χάσει περίπου το ¼ του γραμμαρίου του σιδήρου, που αναπληρώνεται από το φαγητό που καταναλώνει κατά τις εβδομάδες που ακολουθούν από την αιμοδοσία. Αυτή η ρύθμιση των επιπέδων του σιδήρου είναι καλό πράγμα για τον οργανισμό, γιατί αν κάποιος έχει πάρα πολύ σίδηρο αυτό δεν είναι καλό για τα αιμοφόρα αγγεία του.

Τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι η μείωση της ποσότητας του σιδήρου σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους μακροπρόθεσμα είναι επωφελής για τα αιμοφόρα αγγεία τους, καθώς και για ασθένειες που σχετίζονται με ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα ποσοστό γυναικών που πάσχουν από αναιμία, μια κατάσταση όπου το σώμα στερείται ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης (πιο συχνά οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου). Αυτές οι γυναίκες δεν θα πρέπει να δώσουν αίμα προτού επιλυθεί το ζήτημα της αναιμίας τους.

Οι γυναίκες που δεν έχουν φτάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση μπορεί να δυσκολεύονται να δώσουν αίμα. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να στερούνται σιδήρου με τα όριά τους να βρίσκονται ακριβώς κάτω από το χαμηλότερο όριο. Εάν έχετε χαμηλό σίδηρο και παρόλα αυτά θέλετε να δώσετε αίμα, θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου.

4. Μπορείτε να ζήσετε περισσότερο

Κάνοντας κάτι καλό για τους άλλους είναι ένας τρόπος για να ζήσει κανείς περισσότερο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology έδειξε πως οι άνθρωποι που προσφέρθηκαν εθελοντικά να δώσουν αίμα για αλτρουιστικούς λόγους είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, ζώντας τουλάχιστον τέσσερα χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν το έκαναν.

Πέρα από τα οφέλη της αιμοδοσίας για την προσωπική σας υγεία, μην ξεχνάτε ποιον πραγματικά βοηθάτε: Μια δωρεά αίματος μπορεί να σώσει τη ζωή έως και τριών ατόμων. Η ανάγκη για το αίμα είναι πάντα εκεί. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε όλοι πόσο σημαντική είναι για τον συνάνθρωπό μας η αιμοδοσία.

Opmerkingen


bottom of page