Healthclick.gr team

Θυρεοειδής αδένας. Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Updated: Nov 17, 2023

Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινικός αδένας του ανθρώπινου σώματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δύο πολύ σημαντικών ορμονών, των Τ3 και Τ4, που ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο αξιοποιεί ο οργανισμός μας την ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές αλλά και την αντίδραση μας στο στρές.

Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός Θεόδωρος Μεταξάς, οι δύο συχνότερες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι ο υπερθυρεοειδισμός- η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και ο υποθυρεοειδισμός - η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Στον υπερθυρεοειδισμό τα συχνότερα συμπτώματα είναι: ταχυκαρδία, διάρροια, υπερένταση-νευρικότητα, απώλεια βάρους, υπέρταση, απώλεια οστικής μάζας, εφίδρωση και έντονο αίσθημα ζέστης.

Τα αντίθετα συμπτώματα συναντάμε στο υποθυρεοειδισμό, τα πιο συχνά είναι: ατονία, κούραση, υπνηλία, δυσκοιλιότητα, τα περιττά κιλά (μειωμένος μεταβολισμός),αίσθηση κρύου, βραχνάδα, ξηρότητα του δέρματος,τριχόπτωση, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, αναιμία, θλίψη ή και κατάθλιψη.

Οι αιματολογικές εξετάσεις T3-T4-TSH θα μας βοηθήσουν ώστε να ελέγξουμε τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, Αν υπάρχουν ενδείξεις ή μας δημιουργηθούν προβληματισμοί καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον ενδοκρινολόγο, που και με την κλινική εκτίμηση θα μπορέσει να μας συμβουλέψει και να μας κατευθύνει κατάλληλα.

Η ψηλάφηση του λαιμού από τον ιατρό και μια απλή εξέταση, όπως το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, μπορεί να διαγνώσει εάν έχουμε ή όχι οζίδια στο θυρεοειδή αδένα.
 
Σε ανεύρεση οζιδίου του θυρεοειδούς, τότε συνιστάται να γίνει παρακέντηση του οζιδίου και ιστολογική εξέταση αυτού, για αποκλεισμό κακοήθειας..

Πότε συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση;

Χειρουργική αντιμετώπιση του θυρεοειδούς αδένα συστήνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Θετική παρακέντηση του οζιδίου για κακοήθεια
 
-Εμφάνιση «ψυχρού» όζου στο σπινθηρογράφημα
 
-Μεγάλου (άνω του 1 εκατοστού) και σκληρού στην ψηλάφηση οζιδίου
 
-Παρουσία πολλών όζων
 
-Συμπτωματική διόγκωση όλου του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη).
 
-Υπερθυρεοειδισμός ανθεκτικός στη φαρμακευτική αγωγή